• 0(212) 222 48 88
  • NCadde Business, Doğan Araslı Bulvarı No:97/99 Kat:1 D:1-7 Esenyurt/İstanbul

Blog

Breadcrumb Hakkında

Breadcrumb Hakkında

Breadcrumb Hakkında

BreadCrumb kelimesinin türkçe karşılığı her ne kadar ekmek kırıntısı olarak çevirilse de asıl anlamı 'Sayfa İşaret Yolu'dur. Bu yollar kullanıcıların ziyaret ettiği sayfaların yollarını kaybetmemelerini sağlar. BreadCrumb ismi hansel ve gratel masalından gelmektedir. Bu yolları navigasyon olarak da değerlendirebiliriz.

Breadcrumb nedir?

Kullanıcılar ve arama motorundaki botların sitenizdeki hiyerarşik düzeni anlayabilmesini ve de bu düzene göre ilerlemesini sağlayan yollardır. Kategorilerin alt kategorilerinde hızlı bir şekilde gezmenizi sağlar. Örnek vermek gerekirse;

Hizmetler > Web Tasarım > İstanbul Web tasarım Gibi yollardır.

Genelde kullanılan 3 tip breadcrumb şekli vardır;

1- Path Breadcrumb: 

Bu tip breadcrumb tasarımlarında, sayfalara tek bir yoldan gidiş yerine, pek çok yollardan sayfaya ulaşabilme imkanı sunmakta. Ama bu sistemin bazı olumsuz yönleri de vardır. Örneğin dışarıdan sayfaya ulaşan bir kullanıcı üst kategoriye ulaşmak istediğinde kısa yolları kullanamayacaktır. Bu da kullanıcı deneyimi adına olumsuz bir durumdur.

2- Location Breadcrumb : 

En çok kullanılan breadcrumb türüdür. Kullanıcının anlık bulunduğu sayfanın hiyerarşisine göre belirtilen yollardır. Kullanıcılar sayfaya hangi yoldan ulaşırsa ulaşsın sayfa yolları sayfanın hiyeraşisine göre kalan, değişmeyen yollardır.

3- Attribute Breadcrumb : 

Kullanıcıların hangi sayfalardan, hedef sayfalara gittiyse o yolları belirten breadcrumb türüdür. Genellikle e-ticaret siteleri bu yöntemi tercih eder.

Breadcrumb Neden Kullanılmalı?

Seo hizmetinde oldukça etkili bir yöntemdir. Google'ın her algoritma güncellemesinde kullanıcı deneyimine de oldukça önem verdiğini görebilirsiniz. Bu sebepten dolayı da breadcrumb kullanıcı deneyimini oldukça olumlu yönde etkilemesinden dolayı seoda etkin roller oynar. 

UNCS İletişim
UNCS WhatsApp